4 Mart 2019 Pazartesi

MAC (MAC Adresi) Nedir?

MAC adresi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 2⁴⁸ = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

Windows Vista ve Windows 7'de Mac Adresi Öğrenme
Windows Vista ve Windows 7'de mac adresi (fiziksel adres) öğrenmenin üç yolu vardır:
  1. Başlat (Start) -> Aramayı Başlat (Start Search)kutusuna cmd yazılır ve Başlat menüsünde beliren cmd simgesi tıklanır.

Açılan komut istemi penceresine ipconfig /all veya ipconfig -all yazılır ve Enter tuşuna basılır. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin (wireless, yerel ağ bağlantısı vb.) listelenmesini sağlayacaktır. Listede ilgili ethernet bağdaştırıcısının altında Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizisi o bağdaştırıcının MAC adresidir.



DNS Nedir?

DNS (Domain Name System – Alan Adı Sistemi), internete veya özel bir ağa bağlı olan tüm bilgisayarları, servisleri ve kaynakları adlandırmada kullanılan hiyerarşik sistemdir. DNS sunucuları, internet sitelerinin kullanıcıların kolay hatırlaması için kelimeleştirilmiş adreslerinin, IP adresi (numarası) olarak neye karşılık geldiğinin kaydını tutar. Bu yönüyle DNS, interneti yöneten ve haritalayan sistemdir. İnternetin kullanılabilirliğini sağlayan bu yönetici sistem, 1980’lerden bu yana varlığını sürdürmektedir.


IP Adresi Nedir?

IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet teknolojisini kullanan bir aygıtın belirleyici numarasıdır. IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirler. İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza benzersiz bir IP adresi tanımlar. IP adresi aynı zamanda, bir dijital aygıtın bir başka dijital aygıtla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. İP Adresi olan iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, aynı ağa bağlı olmaksızın da birbiriyle etkileşim kurabilir. Ayrıca bir internet sitesine, alan adı yerine sadece IP adresi yazılarak da erişim sağlanabilir.




IP Sorgulama Nedir?

Ip Sorgulaması, internete bağlanabilen bir dijital cihazın ya da bir internet sitesinin internete hangi lokasyondan bağlandığını ve/veya hangi internet servisi sağlayıcısını ve ağı kullandığını tespit etmek için yapılan bir sorgulamadır. Bir cihazın IP adresi, o cihazdan IP adresiyle ilgili arama motoru sorguları yaparak ya da basit web araçları kullanarak kolayca tespit edilebilmektedir. IP adresi, noktalarla ayrılan 4 adet 8 bitlik sayı ile ifade edilir. Öktet (Sekizli) adı verilen bu sayılar maksimum 3 rakamlıdır ve 254’ten büyük değildir.



www (World Wide Web) Nedir?

Günümüzde internet kesin bir ihtiyaç haline geldi. Peki hiç düşündünüz mü neden her hangi bir web sayfasına girdiğimiz de ilk önce www yazmak zorundayız, nedir bu www?
Kelime anlamı ”World Wide Web’‘ olan www, internet üzerinden bilgi sunumu, aktarımı ve paylaşımını sağlayan bir servistir.
Türkçeye ‘‘Dünya Çapında Ağ Servisi” olarak çevrirebiliriz.
Web kavramını bulan Tim Berners Lee, Cern’de yaptığı çalışmalar sonucu internet dünyası için bir devrim gerçekleştirmiştir. Web servisleri internete paralel olarak 1994 yılından bu yana hızla büyümekte ve insanlara hizmet vermektedir.
Ayrıca Web’in yöneticiliğini kurucusu olan Tim Berners Lee yürütmektedir. W3C (World Wide Web Consortium)



ISS (İnternet Servis Sağlayıcısı) Nedir?

İSS, İnternet Servis Sağlayıcısı kelimelerinin kısaltılmış halidir. Aynı zamanda İngilizce’deki kısaltması olan ISP (Internet Service Provider) olarak da bilinebilir.

Belirli bir ücret karşılığında, telefon hattı veya geniş bant bağlantısı (kablolu veya DSL) aracılığı ile internete bağlanmamızı sağlayan servis sağlayıcılarıdır. Bunun dışında e-posta hesapları ve web tarayıcı gibi ilave hizmetler verebilirler. Türkiye’deki ISS firmalarına TTNET, Superonline, Turk.Net, Smile gibi firmalar örnek gösterilebilir.

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...