6 Mayıs 2019 Pazartesi

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir?

Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine getirmesini sağlayan sisteme DHCP Sunucusu adı verilir.
DHCP sunucuları firewall cihazları, XDSL modemler, Akıllı Swichler, Windows veya Linux Server işletim sistemleri gibi birçok aygıt ve işletim sisteminde bulunmaktadır.
Bir ağda bulunan cihazların ağınıza bağlanarak diğer cihazlarla iletişim kurabilmesi veya internete bağlanabilmesi için aşağıdaki gibi bazı teknik gereksinimlere ihtiyacı vardır.
  • IP Adresi
  • Ağ Geçici
  • Alt Ağ Maskesi
  • DNS Sunucu Adresi
  • WINS Sunucu Adresi
  • ….
  • DHCP Protokolünün Görevleri

    DHCP genel olarak cihazların bağlanmış oldukları ağ üzerinde dinamik bir ip adresi alması şeklinde bilinse de çok daha gelişmiş bir konfigürasyon yapısına sahiptir. DHCP sayesinde istemcileriniz bir IP adresi alabildiği gibi varsa Proxy sunucusu ayarları veya Gateway gibi bağlantı protokolleri ve uygulamalarının kullanılmasını da sağlamaktadır. Bu sayede düzgün bir ağ yönetimi sağlanabildiği gibi ağ üzerinde IP çakışması sorunları gibi birçok sorunun da üstesinden gelinmiş olacaktır.

İPV4 Nedir ? (İnternet Protokol Versiyon 4)

İnternet Protokol Versiyon 4, İnternet Protokolü gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk versiyondur. IPv6 ile birlikte, İnternetin standart-tabanlı çalışma metotlarının çekirdeği olmuştur. 


IPv4'ün eksiklikleri ve yeni ihtiyaçları

1. Veri Doğrulama; Alıcı eğer kaynak adresi belli bir IP’den paket alıyorsa gerçekten bu paketin o adresten geldiğine emin olunmalıdır.
2. Veri Bütünlüğü; Alıcı bir paket aldığında bunun kaynaktan gelene kadar değişmediğine veya açılmadığına emin olunmalıdır.
3. Veri Şifrelemesi; Alıcının bir paket aldığında, yol boyunca bu paketin açılıp okunmadığına emin olunmalıdır.
4. Hiyerarşik Adresleme Eksikliği: Kullanılmakta olan IPv4 sistemi, internet omurgasına bağlı ağ trafiğini sınıflandırmak için bir adres hiyerarşisi kullanmaktadır. Adres hiyerarşisi kullanılarak omurga yönlendiricileri, IP adresi eklerini kullanarak trafiğin geçişini yönlendirebilmektedirler. Ancak kullanılmakta olan hiyerarşi sisteminin tek çeşit olmaması ve IPv4 adreslerinin dikkatli dağılma gereksinimi, internet adresleme ve yönlendirmesini gittikçe zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra IPv4 sitelerinin yeniden numaralanması da pratik olmayan ve maliyeti artıran bir uygulamadır.


IPv4 adresi öğrenme

Bilgisayarınızda sol alttaki başlat butonuna basın ve çalıştır bölümüne gelerek "Cmd" yazın ve enter tuşuna basın yada Windowsun kurulu olduğu dizindeki System32 klasörünün içerinde bulunan "Cmd" programına çift tıklayarak komut satırını açın.
Komut satırı karşınıza geldiğinde "ipconfig /all" komutunu yazarak enter tuşuna basın.




DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...