26 Aralık 2018 Çarşamba

Sistem ve Bakım Nedir? Alt Başlıkları Nelerdir?

Bilgisayarınızı ilk satın aldığınızda performansı oldukça yüksektir. Daha sonra zamanla yeni Windows işletim sistemleri, kullandığınız programların üst versiyonları ve oyunlar piyasaya çıkar. Buda bilgisayarınızın zamanla yavaşlamasına neden olur. Ancak durum her zaman böyle olmaya bilir bazen işletim sistemi değiştirmeden bile devamlı olarak program yükleyip kaldırma sisteme çeşitli zararlıların bulaşması sonucu bilgisayarınız yavaşlar ve çok daha kötüsü ise dosyalarınızı kaybedebilirsiniz. Sistem dosyalarınızın kaybolması çok bir şey ifade etmeyebilir ancak ofis dokümanları, projeleriniz gibi çok önemli dosyalarınızı kaybedebilirsiniz



 Bilgisayar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gelişmiş bilgisayarların kendi bakımlarını kendileri otomatik olarak yaparlar.Ancak başlangıç seviyesinde olan kullanıcılar çeşitli programlardan yardım alabilirler.Programlar ise şunlardır:

CCleaner: Bu yazılım ücretsiz bir sistem bakım aracıdır. Program yardımıyla sisteminizi hızlı bir şekilde optimize edebilirsiniz. 

Advanced System Care: sistem bakım ve onarım programı olan System Care bilgisayarınızın performansını gözle görülür bir şekilde artırmaktadır.

Comodo system utilities: ücretsiz bir sistem bakım programı olan comodo system utilities bir çok aracı içerisinde barındıran oldukça iyi performans sunan bir programdır. 

Xleaner: Xleaner ile Windows kayıt defterinde bulunan gereksiz, kayıp veya yanlış kayıt girdilerini kolay ve güvenli bir şekilde temizleyebilirsiniz. 

Puran Defragi: Bu ücretsiz ve küçük boyutlu program hızlı bir şekilde diskinizi birleştirebilirsiniz. 



Sistem Geri Yükleme

Sistem Geri yükleme, korumak ve bilgisayar yazılımları onarmak için tasarlanmış bir Microsoft Windows aracıdır. Sistem Geri yükleme, bazı sistem dosyaları ve Windows kayıt defteri "anlık görüntüsünü" alır ve bunları geri yükleme noktaları kaydeder. Yükleme hatası veya veri bozulması meydana geldiğinde, sistem geri yükleme sistem çalışır duruma, işletim sistemini yeniden yüklemek zorunda geri dönebilirsiniz. Bu, dosyaları ve ayarları geri yükleme noktasında kaydedilen için geri dönülerek Windows ortamı onarır.

Disk Birleştirme


Disk birleştirme, kısaca sabit diskiniz üzerindeki parçalanmış dosyaların yeniden belirli bir sıraya konulması demek. Bu sayede bir dosyanın dağılmış parçaları belirli bir sıraya konularak, dosyaya erişilmek istendiğinde daha hızlı bir okuma işlemi yapılır.

Biraz daha açarsak, sabit disk üzerinde dosyalar her zaman tek bir parça halinde kaydedilmez. Siz dosya üzerinde değişiklik yaptıkça sabit disk üzerinde önceden silinen dosya boşluklarına (sektör) bu yeni dosyaların parçaları dağıtılarak yerleştirilir. Bir dosyanın içeriği farklı farklı yerlerde olacağı için sabit disk kafasının farklı farklı kısımlardan okuma yapması size daha yavaş bir sistem performansı olarak geri döner.
Disk Denetleme

Bazı bilgisayar sorunları sürücü veya sürücülerde hataları denetleyerek çözülebilir. Örneğin, bazı performans sorunlarını düzeltmek için bilgisayarın ana sabit diskini denetleyebilir veya bir harddiskin düzgün çalışıp çalışmadığına bakılabilir.
Uygulanması gereken adımlar:
  • Bilgisayara Denetlenmesi İstenen Sürücü 
  • Sağ Tık Özellikler
  • Araçlar Sekmesi
  • Hata Denetimi'nin altında
  • “Şimdi Denetle” kullanılmaktadır.

Tarama işleminin algıladığı dosya ve klasörlerle ilgili sorunları otomatik olarak onarmak için “Dosya Sistemi Hatalarını Otomatik Olarak Düzelt” seçeneğini belirlenir. Aksi durumda disk denetimi sorunları bildirir ama onarmaz.
Kapsamlı bir disk denetimi gerçekleştirmek için “Bozuk Bölümleri Tarayıp Düzeltmeye Çalış” seçeneği belirlenir. Tarama işlemi, sürücüdeki fiziksel hataları bulup onarmaya çalışır ve tamamlanması uzun zaman alabilir.
Dosya hatalarını ve fiziksel hataları birlikte denetlemek için hem “Dosya Sistemi Hatalarını Otomatik Olarak Düzelt” seçeneğini hem de “Bozuk Bölümleri Tarayıp Düzeltmeye Çalış” seçeneği işaretlenir.


Disk Temizle

Bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlamak için ve sabit diskteki gereksiz dosyaları azaltmak için kullanılır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...