24 Eylül 2018 Pazartesi

Dosya Türleri

Bilgisayarda kullandığımız çeşitli dosya türleri mevcuttur. Video dosyası, resim dosyası, müzik dosyası ve sunu dosyaları bunlardan sadece bazılarıdır. Bu dosyaların tür isimleri farklı olduğu gibi bilgisayardaki görüntüleri (simge, icon) ve çalıştıkları programlar da birbirinden farklıdır. Bilgisayar kullanan herkes bu dosyaları -alışkanlık gereği- görüntülerinden (simge, icon) ayırarak hangisinin resim dosyası hangisinin müzik dosyası olduğunu bilir. Genel olarak kullanıcılar aynı türde dosyaları tek bir klasörde toplayarak karışıklığı önleyebilir

NTFS Nedir? 
(New Technology File System: Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) Windows'un eski işletim sistemleri içerisinde yıllarca kullandığı FAT dosya sisteminin yerini alması amacıyla geliştirilmiş dosya sistemidir. İlk defa Windows NT sürümünün içerisinde kullanılmaya başlanan NTFS, bugün Windows 2000, Windows XP ve Unix tabanlı birçok işletim sistemi içerisinde kullanılmaktadır. FAT dosya sisteminin aksine NTFS; taşınabilirlik ve güvenlik konusunda üst düzey geliştirmeler içermektedir.

FAT32 Nedir?
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. ... Windows işletim sisteminin 95 sürümüne geçmesinden sonra modern dosya sistemleri olarak görülen FAT32, exFAT ve NTFS de hayatımıza girmeye başladı.
  • FAT32, boyutu 2 terabayta kadar olan sürücüleri destekler. 

    NOT: Microsoft Windows 2000 en fazla 32 GB boyutuna kadar FAT32 bölümlerini destekler.
  • FAT32 alanı daha verimli kullanır. FAT32 daha küçük kümeler kullanır (yani, 8 GB'ye kadar boyuttaki sürücüler için 4 KB kümeler), bu da büyük FAT veya FAT16 sürücülere göre disk alanının yüzde 10 ila 15 daha verimli kullanılması demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...