30 Ekim 2018 Salı

Sayaç Nedir?

Sayaç,tüketicinin aktif elektrik enerjisini tükettiği kullanım yerindeki ölçme düzeneğini ve tüketim noktasını ifade eder. Elektrik sayaçları, enerjiyi watt-saat (Wh) olarak gösterir. Watt çekilen gücü miktarı ile gücün çekildiği zaman birimini çarparak tüketimi bulabiliriz.
Sayaçlarla ilgili olarak ilgili mevzuatta yer verilen tanımlara göre, tüketicileri hem aktif hem de reaktif tüketimlerini ve kullandıkları gücü sayaçlar ölçebilir.



25 Ekim 2018 Perşembe

İmaj Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur?

İmaj alma işlemi elimizdeki bir CD ya da DVD gibi optik medyalarda bulunan veriyi olduğu gibi bilgisayarınıza kaydetme, yedekleme işlemidir. Aldığınız image dosyasını bilgisayarınızda saklayabilir, istediğiniz bir anda boş bir CD ya da DVD’ye kaydedebilir ya da sanal CD/DVD sürücüler vasıtası ile normal bir CD/DVD gibi çalıştırabilirsiniz.


Hangi programla image alabilirim?
Bu program için çok sayıda program olsada kullanım basitliği ve ücretsiz olması ile tercihimiz imgburn programı olacak. (Nero ile bu işlemi yapmak için CD/DVD kopyala seçeneğinde hedef olarak “Image Recorder” seçeneğini seçip devam etmeniz gerekiyor.
İmaj alma:
İmajını almak istediğimiz CD ya da DVD’yi sürücümüze yerleştirerek ImgBurn programını açıyoruz ve “Create image file from disc” seçeneğine basıyoruz; Gelen ekrandaki “destination” kısmı diskin imajını kaydetmek istediğimiz yer, eğer siz belirlemezseniz bu dizin C: kök dizini olacaktır, kendiniz belirlemek isterseniz 1 numaralı kısma tıklıyoruz, sonrasında yapmamız gereken tek şey 2 numaralı kısımdan imaj oluşturma işlemini başlatmak;
Bilgisayara kaydedilmiş bir image dosyasını CD ya da DVD’ye yazmak:
Bilgisayarınızda sakladığınız bir image dosyasını ihtiyaç hissettiğiniz anda CD ya da DVD’ye tekrar yazabilirsiniz, bu işlemi yapmak için öncelikle sürücümüze boş bir CD/DVD  yerleştirerek ImgBurn programını açıyoruz,  “Write image file to disc” seçeneğini seçiyoruz, 1 numaralı kısımdan yazdırmak istediğimiz imaj dosyasını seçip 2 numaralı kısımdan imajımızı CD ya da DVD’mize yazmaya başlıyoruz.

Format Usb Nasıl Oluşturulur?

Format Programı indirdikten sonra çalıştırın ve USB belleği bilgisayarınıza takın. Daha sonra açılan pencerede Aygıt bölümünden kurulumu yapacağınız USB belleği seçin.
Daha sonra resimde görüldüğü gibi ISO Yansıması seçeneğini aktif edin ve DVD simgesine tıklayarak işletim sistemine ait ISO dosyasını seçin.
USB Bellek ve ISO dosyasını seçtikten sonra tek yapmanız gereken Başlat butonuna tıklamak ve beklemek. Buraya Dikkat! Başlat butonuna tıkladığınızda program USB belleğinizde bulunan tüm verileri silecektir. Yükleme çubuğu tamamlandığında USB belleğiniz format atmak için hazır olacaktır

Belleği hazırladıktan sonra tek yapmanız gereken BIOS ayarlarından bilgisayarınızı USB bellek ile başlatıp standart format işlemlerini uygulamak. Bu yöntem ile Windows XP/7/8/8.1/10 gibi birçok işletim sisteminin kurulumunu yapabilirsiniz.



5 Ekim 2018 Cuma

Mavi Ekran Hatası Nedir? (Blue Screen Error)

Mavi ekran, ya da BSoD (Blue Screen of Death, Türkçe: Ölümün mavi ekranı) Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenipekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı. ... Mavi ekran hatalarının nedenleri çeşitlidir
Bilgisayarınız bir sorundan dolayı beklenmedik bir biçimde kapatılırsa veya yeniden başlatılırsa 
durma hatası ("mavi ekran" hatası olarak da bilinir) meydana gelebilir. Bilgisayarınızın bir sorunla karşılaştığını ve yeniden başlatılması gerektiğini belirten bir mesaj içeren mavi ekran görebilirsiniz.
Bu makaledeki adımlar; 0x0000000A, 0x0000003B, 0x000000EF, 0x00000133, 0x000000D1, 0x1000007E, 0xC000021A, 0x0000007B, 0xC000000F ve daha fazlası gibi yaygın durma hatalarını gidermek için tasarlanmıştır.

Mavi Ekran Hatasının Sebepleri


Çoğu mavi ekran hatası, bilgisayarda bulunan bir donanımdaki problem veya onun sürücüsü ile ilgili bir sorun sebebiyle meydana gelir.

Bilgisayarda bulunan yazılımların ve programların büyük çoğunluğu, kritik bir hataya düşse bile mavi ekrana sebebiyet vermez. Bu programlar, kendilerini kapatırlar ve işletim sisteminin yeniden başlatılmasına dahi sebep olmazlar. Genel anlamda durum budur.

Mavi ekran, Windows kerneli (yani çekirdeği) üzerinde işlem yapılırken oluşabilecek bir sorun sebebiyle oluşur. Eğer çekirdeğe erişen ve onu kullanan bir programınız var ise, yukarıda bahsettiğimiz durum tabi ki geçersizdir.

Hata meydana geldiğinde, Windows bir dump oluşturur. Bu şey, hata ayrıntılarını içermektedir tahmin edeceğiniz üzere. Pek tabi, tekrar Windows'a döndüğünüzde "bilgisayarınız kritik bir hatadan kurtarıldı" şeklinde uyarı alırsınız. Yedeği alınan bu veriyi inceleyerek, mavi ekran hatasının sebebini görebilmeniz mümkündür.

Mavi Ekran Hatasından Kurtulmanın Yolları


Bu hata söylediğimiz üzere bir çok sebepten meydana gelebilir ancak aşağıdaki yöntemler ile kurtulmak mümkün olabilir.

1. Sistem Geri Yükleme Yapın

Bilgisayarınız mavi ekran ile açılıyorsa, güvenli kipte başlatıp sistemi geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. Windows başlarken f8 tuşuna basın ve güvenli kipi seçin. Ardından sistem araçlarından geri yüklemeyi bulun ve bilgisayarınızın düzgün çalıştığını hatırladığınız bir tarihe sistemi geri yükleyin.

Eğer bu şekilde sorununuz çözülmezse veya güvenli kipe hiç giremezseniz, işletim sisteminiz çökmüş demektir.

2. Virüs ve Malware Taraması Yapın

Virüslerden bazıları Windows çekirdeğine kadar bulaşır ve sistemi bu hataya zorlayabilir. Bu sebeple güncel bir antivirüs uygulaması ile bilgisayarınızı taratmayı deneyin.

3. Güncel Sürücüleri Yükleyin

Ekran kartı, ses kartı ve benzeri donanımlarınız için son versiyon sürücü yazılımlarını indirin ve kurun. Ana kart ve çipset sürücülerini kurmayı da ihmal etmeyin. Böylece, sürücülerden kaynaklı bir problem yaşamadığınız kesinleşir en azından.

4. Donanımsal Sorunları Tespit Edin

Eğer doğru çalışmadığını düşündüğünüz veya o parçayı taktıktan sonra mavi ekran hatası almaya başladığınız bir donanım bileşeni varsa, onu bilgisayardan söküp Windows'u başlatmayı deneyin.

Çoğu zaman, bozuk bir bellek veya doğru çalışmayan bir PCI kartı da mavi ekran hatasına sebep olmaktadır.

5. Windows'u Tekrar Kurun

Son çözüm olarak Windows'u tekrar kurmak kalıyor. Eğer yukarıdakiler çözüm üretmedi diyorsanız dosyalarınızı yedekleyip Windows'u tekrar kurun.

Eğer kurulumu tekrarlamanıza rağmen hata devam ediyorsa, bu donanımsal bir problem yaşadığınızı gösterir veya hatalı bir işletim sistemi kurmayı deniyor olabilirsiniz

Bu hata genellikle bir sistem donanımı arızasını gösterir. Bu hataya neden olabilecek cihazlar aşağıda belirtilmiştir.

1. Ram
2. Kart üzerindeki bellek (L2 tampon bellek)
3. Video ram
4. Anakart
5. Uyumsuz donanım
6. Sabit disk




4 Ekim 2018 Perşembe

Programlama Dilleri Döngüler

Döngüler programlama dillerinin temel yapılarından biridir, özellikle bu dersten itibaren devam edeceğimiz C programlama dili dersleri de döngülere bağlı olarak devam edecektir, o yüzden bu dersi dikkatli bir şekilde incelemenizi ve bol bol pratik yapmanızı tavsiye ederiz.
Programlama dillerinde aynı işlem kümelerini birden fazla defa tekrar yaptırmak istiyorsak döngüler tam bu noktada yardımımıza yetişiyor. Örneğin ekrana alt alta 100 tane “merhaba dünya” yazdırmak istiyoruz diyelim, bu güne kadar öğrendiğimiz bilgilere göre mecburen alt alta 100 satır şeklinde “merhaba dünya” yazdırarak bu işi yapardık ancak bu işi daha kısa yoldan yapabiliriz, döngüler sayesinde sadece bir kere “merhaba dünya” yazarak bizim yerimize döngünün onu 100 kere tekrar ettirmesini sağlayabiliriz.
Daha da teorik olarak ifade etmek gerekirse programın neyi, nasıl, ne zaman yapmasını belirleyebildiğimiz yapılara döngü deriz. C programlama dilinde temel olarak üç tane döngü yapısı vardır.
1) For Döngüsü
2)While Döngüsü
3)Do..While Döngüsü

For Döngüsü

Özellikle yapılacak işlem sayısının belli olduğu durumlarda for döngülerini kullanırız. Başlangıç değerimiz ve gideceğimiz hedef değer belli olduğu için döngünün adım sayısını da belirlemiş oluyoruz, döngünün temel yapısı şu şekildedir;

Parantez içinde ki bölüm fark ettiğiniz gibi “;” işaretleri ile üç ayrı bölüme ayrılmıştır, bu üç bölümün hepsi farklı durumları ifade ederler. İlk bölümde ismini bizim belirlediğimiz bir değişkeni başlangıç değerine eşitleriz; ikinci bölümde ise belirtilen karşılaştırmanın doğruluğu kontrol edilir, şart sağlandığı sürece döngü devam eder; son kısımda ise belirlediğimiz değişkenin değerinin döngünün her turunda bir artmasını veya azalmasını belirleriz. Bunun için ++ veya — operatörlerinden birisini kullanabilirsiniz.

While Döngüsü

While döngüsü ise işleyişi ve anlaşılması çok kolay bir döngü yapısıdır. Belirlediğimiz bir koşul sağlandığı sürece belirlediğimiz işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan döngüye while döngüsü denir. Kod işleme sırasında while döngüsüne gelen programımız öncelikle döngünün şartının sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder, daha sonra da eğer şart sağlanıyor ise döngüye girip içeride ki işlemleri yapıp döngüden çıkar, daha sonra tekrar şartı kontrol eder ve şart hala sağlanıyorsa tekrar döngüye girer, bu işlem döngüsü while döngüsünün şartı sağlanmayana kadar devam eder. While döngüsünün şartı sağlanmadığı zaman döngü tamamen terk edilir ve sonra ki kod yapılarının çalıştırılmasına geçilir. While döngülerinin temel yapısı aşağıda ki gibidir;

  • Öncelikle kullanıcıdan “sayi” değişkeni için bir sayı değeri alıyoruz.
  • Daha sonra da önceden tanımlayacağımız “i” ve “toplam” değişkenlerine 0 değerini atıyoruz, bunu yapmamızın nedeni bu değişkenlerin tanımlandığı zaman memory üzerinde ki rastgele değerlerden birine sahip olma ihtimalleridir. Örneğin toplam değişkenini tanımladığımızda bilgisayar bu değişkeni memory üzerinde bir yere atayacak ve belki de ilk değeri 12412532523 gibi bir sayı olabilecektir, bu yüzden değişkenlerimizin değerlerini sıfırlıyoruz.
  • “i” değişkenini zaten sıfırladığımız için “i” değişkenin değeri kullanıcının gireceği “sayi” değişkeninin değerinden küçük olacaktır, yani koşul sağlanacaktır, bu sayede programımız döngüye girecek.

Do While Döngüsü

Do While döngüsü ise while döngüsüne alternatif bir döngü yapısıdır. Aralarında ki fark ise programımız while döngüsüne girmeden önce döngünün koşulunun sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder, eğer şart sağlanırsa döngüye girerdi. Do While döngü yapısında ise program direk olarak döngüye girer, döngü içerisinde ki işlemleri gerçekleştirir ve en son döngüden çıkarken şartın sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder. Bu durumda do while döngü yapılarının şartlar sağlansa da sağlanmasa da en az bir kez döngünün içerisine girecektir, ancak while döngüsünde şartlar sağlanmıyorsa döngüye hiç girilmezdi.
Genellikle kodlamalarda while döngüleri, do while döngülerine oranla daha çok tercih edilirler ancak bazı durumlar da şartlar ne olursa olsun en az bir defa döngüye girilmesini istiyorsak o zaman do while döngü yapısını tercih edebiliriz. Do While döngülerinin temel yapısı aşağıda ki gibidir;



1 Ekim 2018 Pazartesi

Scratch Matematik Örnekleri

Scratch’de ilk karakter olarak kedi var. Eğer isterseniz siz kendiniz farklı şeyler ekleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde sahneyi de ayarlayabilirsiniz. Scratch’in             “hayalinizi kodlayın” diye bir sloganı var. Eğer bilgisayarda çok fazla vakit geçiriyorsanız özellikle oyun oynamak yerine ‘scratch’de kendi oyununuzu yaparak eğlenebilirsiniz. Biz okulda kulüp olarak öğretmenimiz sayesinde bu program ile tanıştık. Bu program kendi emeğinizin geçtiği bir program ve ilerde oyun tasarlamak isterseniz ona bile yardımcı olacaktır.

Scratch ile yapabileceklerimiz
1. Kendi yarattığınız oyunu oynayabilirsiniz.
2. Maceracı hareketler yapabilirsiniz (sahne ve karakter ekleyerek.)
3. Karakter yapıp hareket ettirebilirsiniz ya da  scratch’in kendi resimlerinden ekleyebilirsiniz.
4. Kendinizi eğlendirebilirsiniz
5. Programdaki ana ses dışında başka ses de ekleyebilirsiniz. 


Bir Örnek https://scratch.mit.edu/projects/249587514/

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...