4 Ekim 2018 Perşembe

Programlama Dilleri Döngüler

Döngüler programlama dillerinin temel yapılarından biridir, özellikle bu dersten itibaren devam edeceğimiz C programlama dili dersleri de döngülere bağlı olarak devam edecektir, o yüzden bu dersi dikkatli bir şekilde incelemenizi ve bol bol pratik yapmanızı tavsiye ederiz.
Programlama dillerinde aynı işlem kümelerini birden fazla defa tekrar yaptırmak istiyorsak döngüler tam bu noktada yardımımıza yetişiyor. Örneğin ekrana alt alta 100 tane “merhaba dünya” yazdırmak istiyoruz diyelim, bu güne kadar öğrendiğimiz bilgilere göre mecburen alt alta 100 satır şeklinde “merhaba dünya” yazdırarak bu işi yapardık ancak bu işi daha kısa yoldan yapabiliriz, döngüler sayesinde sadece bir kere “merhaba dünya” yazarak bizim yerimize döngünün onu 100 kere tekrar ettirmesini sağlayabiliriz.
Daha da teorik olarak ifade etmek gerekirse programın neyi, nasıl, ne zaman yapmasını belirleyebildiğimiz yapılara döngü deriz. C programlama dilinde temel olarak üç tane döngü yapısı vardır.
1) For Döngüsü
2)While Döngüsü
3)Do..While Döngüsü

For Döngüsü

Özellikle yapılacak işlem sayısının belli olduğu durumlarda for döngülerini kullanırız. Başlangıç değerimiz ve gideceğimiz hedef değer belli olduğu için döngünün adım sayısını da belirlemiş oluyoruz, döngünün temel yapısı şu şekildedir;

Parantez içinde ki bölüm fark ettiğiniz gibi “;” işaretleri ile üç ayrı bölüme ayrılmıştır, bu üç bölümün hepsi farklı durumları ifade ederler. İlk bölümde ismini bizim belirlediğimiz bir değişkeni başlangıç değerine eşitleriz; ikinci bölümde ise belirtilen karşılaştırmanın doğruluğu kontrol edilir, şart sağlandığı sürece döngü devam eder; son kısımda ise belirlediğimiz değişkenin değerinin döngünün her turunda bir artmasını veya azalmasını belirleriz. Bunun için ++ veya — operatörlerinden birisini kullanabilirsiniz.

While Döngüsü

While döngüsü ise işleyişi ve anlaşılması çok kolay bir döngü yapısıdır. Belirlediğimiz bir koşul sağlandığı sürece belirlediğimiz işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan döngüye while döngüsü denir. Kod işleme sırasında while döngüsüne gelen programımız öncelikle döngünün şartının sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder, daha sonra da eğer şart sağlanıyor ise döngüye girip içeride ki işlemleri yapıp döngüden çıkar, daha sonra tekrar şartı kontrol eder ve şart hala sağlanıyorsa tekrar döngüye girer, bu işlem döngüsü while döngüsünün şartı sağlanmayana kadar devam eder. While döngüsünün şartı sağlanmadığı zaman döngü tamamen terk edilir ve sonra ki kod yapılarının çalıştırılmasına geçilir. While döngülerinin temel yapısı aşağıda ki gibidir;

  • Öncelikle kullanıcıdan “sayi” değişkeni için bir sayı değeri alıyoruz.
  • Daha sonra da önceden tanımlayacağımız “i” ve “toplam” değişkenlerine 0 değerini atıyoruz, bunu yapmamızın nedeni bu değişkenlerin tanımlandığı zaman memory üzerinde ki rastgele değerlerden birine sahip olma ihtimalleridir. Örneğin toplam değişkenini tanımladığımızda bilgisayar bu değişkeni memory üzerinde bir yere atayacak ve belki de ilk değeri 12412532523 gibi bir sayı olabilecektir, bu yüzden değişkenlerimizin değerlerini sıfırlıyoruz.
  • “i” değişkenini zaten sıfırladığımız için “i” değişkenin değeri kullanıcının gireceği “sayi” değişkeninin değerinden küçük olacaktır, yani koşul sağlanacaktır, bu sayede programımız döngüye girecek.

Do While Döngüsü

Do While döngüsü ise while döngüsüne alternatif bir döngü yapısıdır. Aralarında ki fark ise programımız while döngüsüne girmeden önce döngünün koşulunun sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder, eğer şart sağlanırsa döngüye girerdi. Do While döngü yapısında ise program direk olarak döngüye girer, döngü içerisinde ki işlemleri gerçekleştirir ve en son döngüden çıkarken şartın sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder. Bu durumda do while döngü yapılarının şartlar sağlansa da sağlanmasa da en az bir kez döngünün içerisine girecektir, ancak while döngüsünde şartlar sağlanmıyorsa döngüye hiç girilmezdi.
Genellikle kodlamalarda while döngüleri, do while döngülerine oranla daha çok tercih edilirler ancak bazı durumlar da şartlar ne olursa olsun en az bir defa döngüye girilmesini istiyorsak o zaman do while döngü yapısını tercih edebiliriz. Do While döngülerinin temel yapısı aşağıda ki gibidir;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...