5 Ekim 2018 Cuma

Mavi Ekran Hatası Nedir? (Blue Screen Error)

Mavi ekran, ya da BSoD (Blue Screen of Death, Türkçe: Ölümün mavi ekranı) Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenipekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı. ... Mavi ekran hatalarının nedenleri çeşitlidir
Bilgisayarınız bir sorundan dolayı beklenmedik bir biçimde kapatılırsa veya yeniden başlatılırsa 
durma hatası ("mavi ekran" hatası olarak da bilinir) meydana gelebilir. Bilgisayarınızın bir sorunla karşılaştığını ve yeniden başlatılması gerektiğini belirten bir mesaj içeren mavi ekran görebilirsiniz.
Bu makaledeki adımlar; 0x0000000A, 0x0000003B, 0x000000EF, 0x00000133, 0x000000D1, 0x1000007E, 0xC000021A, 0x0000007B, 0xC000000F ve daha fazlası gibi yaygın durma hatalarını gidermek için tasarlanmıştır.

Mavi Ekran Hatasının Sebepleri


Çoğu mavi ekran hatası, bilgisayarda bulunan bir donanımdaki problem veya onun sürücüsü ile ilgili bir sorun sebebiyle meydana gelir.

Bilgisayarda bulunan yazılımların ve programların büyük çoğunluğu, kritik bir hataya düşse bile mavi ekrana sebebiyet vermez. Bu programlar, kendilerini kapatırlar ve işletim sisteminin yeniden başlatılmasına dahi sebep olmazlar. Genel anlamda durum budur.

Mavi ekran, Windows kerneli (yani çekirdeği) üzerinde işlem yapılırken oluşabilecek bir sorun sebebiyle oluşur. Eğer çekirdeğe erişen ve onu kullanan bir programınız var ise, yukarıda bahsettiğimiz durum tabi ki geçersizdir.

Hata meydana geldiğinde, Windows bir dump oluşturur. Bu şey, hata ayrıntılarını içermektedir tahmin edeceğiniz üzere. Pek tabi, tekrar Windows'a döndüğünüzde "bilgisayarınız kritik bir hatadan kurtarıldı" şeklinde uyarı alırsınız. Yedeği alınan bu veriyi inceleyerek, mavi ekran hatasının sebebini görebilmeniz mümkündür.

Mavi Ekran Hatasından Kurtulmanın Yolları


Bu hata söylediğimiz üzere bir çok sebepten meydana gelebilir ancak aşağıdaki yöntemler ile kurtulmak mümkün olabilir.

1. Sistem Geri Yükleme Yapın

Bilgisayarınız mavi ekran ile açılıyorsa, güvenli kipte başlatıp sistemi geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. Windows başlarken f8 tuşuna basın ve güvenli kipi seçin. Ardından sistem araçlarından geri yüklemeyi bulun ve bilgisayarınızın düzgün çalıştığını hatırladığınız bir tarihe sistemi geri yükleyin.

Eğer bu şekilde sorununuz çözülmezse veya güvenli kipe hiç giremezseniz, işletim sisteminiz çökmüş demektir.

2. Virüs ve Malware Taraması Yapın

Virüslerden bazıları Windows çekirdeğine kadar bulaşır ve sistemi bu hataya zorlayabilir. Bu sebeple güncel bir antivirüs uygulaması ile bilgisayarınızı taratmayı deneyin.

3. Güncel Sürücüleri Yükleyin

Ekran kartı, ses kartı ve benzeri donanımlarınız için son versiyon sürücü yazılımlarını indirin ve kurun. Ana kart ve çipset sürücülerini kurmayı da ihmal etmeyin. Böylece, sürücülerden kaynaklı bir problem yaşamadığınız kesinleşir en azından.

4. Donanımsal Sorunları Tespit Edin

Eğer doğru çalışmadığını düşündüğünüz veya o parçayı taktıktan sonra mavi ekran hatası almaya başladığınız bir donanım bileşeni varsa, onu bilgisayardan söküp Windows'u başlatmayı deneyin.

Çoğu zaman, bozuk bir bellek veya doğru çalışmayan bir PCI kartı da mavi ekran hatasına sebep olmaktadır.

5. Windows'u Tekrar Kurun

Son çözüm olarak Windows'u tekrar kurmak kalıyor. Eğer yukarıdakiler çözüm üretmedi diyorsanız dosyalarınızı yedekleyip Windows'u tekrar kurun.

Eğer kurulumu tekrarlamanıza rağmen hata devam ediyorsa, bu donanımsal bir problem yaşadığınızı gösterir veya hatalı bir işletim sistemi kurmayı deniyor olabilirsiniz

Bu hata genellikle bir sistem donanımı arızasını gösterir. Bu hataya neden olabilecek cihazlar aşağıda belirtilmiştir.

1. Ram
2. Kart üzerindeki bellek (L2 tampon bellek)
3. Video ram
4. Anakart
5. Uyumsuz donanım
6. Sabit disk




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...