28 Eylül 2018 Cuma

Akış Şeması Nedir?

Akış şeması; bilgisayar programlarının işlem basamaklarını geometrik şekillerle gösteren şemadır.
Bir başka tanım da; algoritmaların görsel elemanlarla oluşturulmasıdır. Algoritma adımında belirtilen bir veya bir grup işlem, geometrik bir şekil ile ifade edilir. Bu şekiller standartlaşmış durumdadır.
Akış şeması bir işin tamamlanması için gerekli adımların çok daha iyi anlaşılmasını sağlayan görselliği sağlar.
Programın akış yönü ve işlemler arası bağlantıyı çubuklar ve oklar gösterir. Bazı işlemler için genel şekiller veya o işleme ait özel şekiller kullanılabilmektedir


Bir algoritmanın daha görsel gösterimidir. Çizgiler, Dörtgen, daire vb. geometrik şekillerle  algoritmanın gösterilmesini sağlar.

Akış şemalarının algoritmadan farkı, adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir.
Herhangi bir sorunun çözümü için izlenmesi gerekli olan aritmetik ve mantıksal adımların söz veya yazı ile anlatıldığı algoritmanın,görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline "akış şemaları" veya FLOWCHART adı verilir.Akış şemalarının algoritmadan farkı,adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir.

Algoritma?

Bir sorunu çözmek veya belirlenmiş bir amaca ulaşmak için tasarlanan yola, takip edilen işlem basamaklarına algoritma denir. Algoritmalar açıkça belirtilmiş bir başlangıcı ve  sonu olan işlemler kümesidir. Amaca ulaşmak için işlenecek çözüm yolları ve sıralamaları belirlenir ve algoritma bu sırayı takip ederek en mantıklı çözüme ulaşır. İlk algoritma, El-Harezmi’nin ‘Hisab-el Cebir ve El Mukabala’ kitabında sunulmuştur ve algoritma kelimesi de El-Harezmi’nin isminden gelmiştir. Algoritma terimi genellikle matematikte ve bilgisayar bilimlerinde karşımıza çıkmaktadır.

Algoritma Ne İçin Kullanılır?

Algoritma matematikte bir sonuca ulaşmak için takip edilmesi gereken işlem basamaklarını belirlemede kullanılır. Örneğin, 3 ve 5 sayılarının ortalamasını bulmak istediğinizde önce (3+5) işlemini yaptıktan sonra sırada “çıkan sonuç/2” işlemini yapmanız gerekmektedir.

Basit Algoritma Örnekleri 
Örnek 1: Kullanıcı tarafından belirlenen 3 farklı sayının ortalamasını alalım.
Bu algoritmadaki değişkenlerimiz : x,y,z,sonuc
İ0: Başla.
İ1: x sayısını gir.
İ2: y sayısını gir.
İ3: z sayısını gir.
İ4: sonuc = (x+y+z)/3 işlemini yap.
İ5: sonuc değişkenini göster.
İ6: Dur.

Virüs Nedir?

Virüs nedir? Nasıl bulaşır?
Bilgisayar virüsleri, çalıştığında bilgisayarınıza değişik sekillerde zarar verebilen bilgisayar programlarıdır. Bu programlar (ya da virüs kodları) çalıştırıldığında programlanma şekline göre bilgisayarınıza zarar vermeye başlar. Ayrıca, tüm virüs kodları (bilinen adıyla virüsler) bir sistemde aktif hale geçirildikten sonra çoğalma (bilgisayarınızdaki diğer dosyalara yayılma, ağ üzerinden diger bilgisayarlara bulaşma vb gibi) özelliğine sahiptir.Bilgisayar virüslerinin popüler bulaşma yollarından birisi "virüs kapmış bilgisayar programları" dır. Bu durumda, virüs kodu bir bilgisayar programına (söz gelimi, sık kullandığınız bir kelime işlemci ya da beğenerek oynadığınız bir oyun programı) virüsü yazan (ya da yayan) kişi tarafindan eklenir. Böylece, virüslü bu programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarları virüs kapabilirler. Özellikle internet üzerinde dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlarını 
daha da iyi anlayabiliriz.


Virüs Programları Nedir?

Antivirüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemleri izlerler. Bu yöntemler antivirüs programlarının çalışma hızını ve prensiblerini belirler.Antivirüs programı, virüslere karşı yazılmış, temizleme, kurtarma işlemlerini yerine getiren koruyucu programlara verilen genel isimdir. Antivirüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemleri izlerler.
Virüsten Korunma Yolları?

 Bilgisayarımızı virüslerden koruma yöntemleri arasında en önemli nokta Lisanslı Antivirüsyazılımıdır. İnternetten indirdiğiniz antivirüs programlarını sakın kullanmayınız bunların kendisi birer virüs olabilir. Virüs yazılım firmaların orjinal web sitelerinden ücretsiz demolarını indirebilirsiniz fakat buda tam koruma sağlamaz ve belirdiği günden sonra koruma altında tutmaz bilgisayarınız.
 Program , Oyun gibi programlar için Crack dosyaları son derece tehlikelidir . bunları yüklemeyiniz , mümkün olduğu kadar lisanslı ürünler kullanın.

Siber Zorbalık

Siber zorbalık iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey veya gruba, özel ya da tüzel bir kişiliğe karşı yapılan teknik veya ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarının tümü olarak tanımlanıyor.
Kısaca siber zorbalık bir ya da birden fazla kişinin elektronik iletişim araçlarını kullanmak suretiyle belirli bir zaman içerisinde ve sürekli olarak, kendisini savunma gücüne sahip olmayan bir kişiye yönelik gerçekleştirilen kasıtlı saldırgan davranışlardır.
Siber zorbalıkta öfke dolu kırıcı mesajlarla alay etme, sataşma, tehdit etme gibi davranışlar bu zorbalığa örnek gösterilirken sahte hesaplarla özel bilgileri ele geçirme ya da bunları yaymaya çalışmak gibi durumlarla da sıkça karşı karşıya kalınıyor.

Siber zorbalığın görülme biçimlerini; online kavga, zarar verme, iftira, başka kimliğe bürünme, başkasının bilgilerini internet ortamında izinsiz kullanma, dışlama, siber tehdit ve siber taciz olaral sıralayabiliriz.

Özellikle son dönemde ülkemizde adından oldukça bahsedilen bu kavram gelecek açısından da en büyük tehlike olarak durmaktadır.

Siber Suçlar

Siber eylemlerin siber sistemlere ve bunların kullanıcılarına zarar verebilir hale gelmesiyle yasalar da düzenlemeye gitmiştir. Türkiye’de Türk Ceza Kanunu ve İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile düzenlemeler yapılmış, siber suçun ne olduğu ve hangi eylemlerin cezalandırılacağı belirlenmiştir

Siber suç kavramı yasalarımızda bu haliyle kullanılmamakta, bilişim suçu olarak adlandırılmaktadır. Dünyada siber suçu belirten diğer ifadeler ise:

  • Bilişim Suçu,
  • Elektronik Suç,
  • Dijital Suç,
  • Bilgisayar Suçları,
  • Teknoloji Suçu,
  • Siber Suçlarla Nasıl Mücadele Edilir? 
  • Bugün bir çok ülkede, siber suçlarla mücadele konusunda güvenlik ekipleri kurulmuştur. Ülkemizde de son yıllarda bu konuya ağırlık verilmiş, her geçen gün yeni bir güvenlik önlemi eklenmektedir. Medyada konuşulanlara ve yazılanlara bakacak olursak artık ülkeler birbiriyle siber savaşa girişeceklerdir. Savaş fiziksel anlamdan çıkıp bilişim alanında gövde gösterecektir.  İşte tamda bu noktada geleceğe hazır olabilmek ve bireysel saldırı girişimleriyle de ilgilenebilmek için siber suçlarla mücadele ekipleri kuruldu. Ülkemizde de sadece emniyet müdürlüklerine bağlı birimler var, ancak bu kadarı yeterli olmayacaktır. Bu alana daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. 

24 Eylül 2018 Pazartesi

Dosya Türleri

Bilgisayarda kullandığımız çeşitli dosya türleri mevcuttur. Video dosyası, resim dosyası, müzik dosyası ve sunu dosyaları bunlardan sadece bazılarıdır. Bu dosyaların tür isimleri farklı olduğu gibi bilgisayardaki görüntüleri (simge, icon) ve çalıştıkları programlar da birbirinden farklıdır. Bilgisayar kullanan herkes bu dosyaları -alışkanlık gereği- görüntülerinden (simge, icon) ayırarak hangisinin resim dosyası hangisinin müzik dosyası olduğunu bilir. Genel olarak kullanıcılar aynı türde dosyaları tek bir klasörde toplayarak karışıklığı önleyebilir

NTFS Nedir? 
(New Technology File System: Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) Windows'un eski işletim sistemleri içerisinde yıllarca kullandığı FAT dosya sisteminin yerini alması amacıyla geliştirilmiş dosya sistemidir. İlk defa Windows NT sürümünün içerisinde kullanılmaya başlanan NTFS, bugün Windows 2000, Windows XP ve Unix tabanlı birçok işletim sistemi içerisinde kullanılmaktadır. FAT dosya sisteminin aksine NTFS; taşınabilirlik ve güvenlik konusunda üst düzey geliştirmeler içermektedir.

FAT32 Nedir?
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. ... Windows işletim sisteminin 95 sürümüne geçmesinden sonra modern dosya sistemleri olarak görülen FAT32, exFAT ve NTFS de hayatımıza girmeye başladı.
  • FAT32, boyutu 2 terabayta kadar olan sürücüleri destekler. 

    NOT: Microsoft Windows 2000 en fazla 32 GB boyutuna kadar FAT32 bölümlerini destekler.
  • FAT32 alanı daha verimli kullanır. FAT32 daha küçük kümeler kullanır (yani, 8 GB'ye kadar boyuttaki sürücüler için 4 KB kümeler), bu da büyük FAT veya FAT16 sürücülere göre disk alanının yüzde 10 ila 15 daha verimli kullanılması demektir.

İşletim Sistemi Çeşitleri


Chromium İşletim Sistemi: Chromium google tarafından Linux çekirdeği esas alınarak tasarlanmış bir işletim sistemidir

GNU/Linux İşletim Sistemi: Linux, Unix’e benzeyen ancak tamamen orijinal kod ile ücretsiz ve açık bir işletim sistemi yaratmaya çalışan bir programcı kitlesi işbirliğidir. Bugün dünyanın dört bir yanına yayılmıştır ve sürekli olarak gelişim içerisindedir. Bu sistemde bir hata tespit edilirse dünyanın herhangi bir yerindeki bir programcı çok kısa sürede bu sorunu çözebilir.

Pardus İşletim Sistem: Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen bir Linux dağıtımı projesidir. kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan bir ulusal dağıtımdır.

Windows İşletim Sistemi: Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows (pencereler) kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur. Günümüzde en çok kullanılan sürümü Windows 7 olmuştur. Özellikle tablet bilgisayarlar için Windows 8 geliştirilmiştir. Son olarak Windows 10 sürümü bulunmaktadır.

Unix İşletim Sistemi: Çok esnek bir işletim sistemidir. Çok pahalı makinalardan en ucuz dizüstü bilgisayarlara kadar kullanılabilen bir işletim sistemi olmakla birlikte eğitim ve öğretim kurullarında kullanılmıştır. Çeşitleri: 1- BSD Unix >>> AIX 2- Open Solaris >>> SCO Unıx 3- Hp – UX >>> SUN OS

Linux İşletim Sistemi: Virüs bulaşma olasılığı düşük olan bir işletim sistemidir. (%5 kadardır). Bilgisayarı ağırlaştırmaz ve fazla kasmaz. Program çalıştırma özelliği diğerlerine göre daha yüksektir. Windows kadar basit bir işletim sistemi değildir ancak ne yaptığını bilmeyen birisi için sistem tam bir eziyettir.

Android İşletim Sistemi: Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Son sürümü 6.0 (Marshmallow) dır. Günümüz telefonlarının vazgeçilmez işletim sistemlerindendir. Android açık kaynak kodlu olması dolayısıyla geliştirmeye çok açık bir platform. İnsanlardan gelen istekler ve ihtiyaçlar çok kısa sürede karşılanıyor.

İşletim Sistemleri

İşletim sistemi, belli kurallar dahilinde programların çalışmasını ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan komutlardır. Bilgisayarın güç düğmesine basılmasıyla ekrana biosta kayıtlı olan bilgiler gelir hemen ardındın da hangi işletim sistemi kullanılıyorsa o sistemin adı görüntülenerek sistem açılıp kullanılmaya hazır hale gelir.


açık kaynak kod nedir?


Açık kaynak kodlu programın kullanımı genelde ücretsizdir ve düzenlenmesini herkes için açık tutar.Açık kaynaklı yazılımlar içinde özgür bir yazılım lisansı ile lisanslanmış olan yazılımlar, özgür yazılım sınıfına girerler. Tüm özgür yazılımlar, aynı zamandaaçık kaynaklı yazılımlardır.


Kapalı Kaynak Kod Nedir?

Kapalı kaynakkaynak kodu açıklanmamış bilgisayar programları için kullanılan genel bir tabirdir. Bilgisayar yazılımlarını oluştururken kullanılan kod bütününekaynak kodu denir. Genellikle bu kod, programın içinde gizlenmiş durumdadır. Programcılar eğer bu kodu paylaşmak istemezlerse kodu saklarlar.


3D-4D-5D

3D Nedir? Bir resmin yada görüntünün; derinliğinin, genişliğinin ve yüksekliğinin olması halidir. Ancak bilgisayarda genelde, gerçek hayata yakın görüntülere bu isim verilmektedir. Örneğin bir bilgisayar oyununda, odalarda dolaşabiliyor ve nesnelere istediğiniz açıdan bakabiliyorsanız, bu oyun 3D oyunlar kategorisinde kabul edilir.Bunun dışında, mimari, endüstriyel ya da tanıtım maksatlı 3D grafikler hazırlayan programlar da mevcuttur.



4D Nedir? 4D Dimension yani dördüncü boyuttur.4D 3D'nin birleşmesi ve geliştirilmesi sonucu oluşan bir boyuttur.İlk olarak film sektöründe sinemada kullanılması planlanan ve sonrasında kullanım alanları genişleyen bir alandır.


5D Nedir? 5D Boyut sinemada oturduğumuz plarformda perdedeki görüntüye uygun şekilde hareket ediyor ve sarsılıyor.Alt Kısmında hareketli platform ve buna ek olarak rüzgar kar yağmur sis.duman gibi efektler kullanılır.

Yapay Zeka,Simülasyon

Yapay Zeka?

Yapay zeka adından da belli olduğu üzere insan eli ile yapılan makinelere ve robotlara yüklenen, Allah Vergisi olmayıp tamamen insanlar tarafından tasarlanan akıl örneğidir.Yapay zeka başka bir deyişle, sorun çözme ve öğrenme gibi insanların diğer insanlar ile bağdaştırdığı kavramsal özellikleri taşıyan akıllı makineler olarak belirtilebilir.
Makineler çok yetenekli hale geldikçe zeka gerektirdiği düşünülmeyen bazı basit görevler yapay zeka kapsamında değerlendirilmeyebilir.

Simülasyon nedir?
Bir sistemin simulasyonu ,bu sistemi temsil edebilecek bir model oluşturma işlemidir.
Simülasyon gerçek sistemin modelinin tasarımlanması ve bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak , sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi sürecidir.


Endüstri

Endüstri Nedir?

İnsanların Bazı İhtiyaçlarını karşılamak üzere,ham maddesi yapılmış olan veya bir eşya haline getirilmiş  işlere endüstri denir.Fabrikalarda düzen yürütülür.

Sanayi, hammaddeden başka madde meydana getirmek için yapılan işlemler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir.

Endüstri 1.0 2.0 3.0 4.0 olmak üzere ayrılır.

Endüstri 1.0 :1712 Buhar Makinesinin İcadı (Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanması 18.Yüzyıl)

Endüstri 2.0:1920 Taylorizm (Bilimsel Yönetim) (19.Yüzyıl)1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları
(Elektrik ve İş Bölümüne dayalı Seri Üretime geçilmesi]

Endüstri 3.0:Üretim Süreçlerinin Otomasyonu(1971 İlk mikro bilgisayar Altair8800)  1976 Apple S.Jobs ve S.Wozniak

Endüstri 4.0:Otonom Makineler ve Sanal Ortamlar (21.Yüzyıl) 
1988 AutoIDLab.(MIT)
2000 Nesnelerin İnterneti
2010 Hücresel Taşıma Sistemi
2020 Otonom Etkileşim ve sanallaştırma



Programlama Dilleri



Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.Günümüze  kadar toplam  2500'den fazla programlama dili yapılmıştır.



Programlama Dilleri 3 gruba ayrılır.


Alt Seviye Programlama Dilleri:Makine koduna çok yakın programlama dilleridir.Makine hakimiyeti üst seviyedir.Bu programlama dillerini bilen programcıların aynı zamanda Mikro işlemciler hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Orta Seviye Programlama Dilleri:Oldukça esnek olmalarıyla birlikte hem üst seviye hem alt seviye programlama yapabilirler.Alt Seviye Diğer dillere oranla daha anlaşılırdır.

Üst Seviye Programlama Dilleri:Programlama hakimiyetini azaltırlar.En hızlı ve en etkili programlama dilleri üst seviye programlama dillerini kapsar.

Komut Nedir?
Üzerinde işlemler yapılan,bir bilgisayarın yapabileceği temel işlemlere denir.

Kod Nedir? 
Kodlar herhangi bir durumda nasıl tepki vereceğini hangi ögelerin çağırılacağına hangi anlarda hangi durumların oluşacağı gibi daha birçok yazılımsal işlemlere sahiptir.

DHCP Nedir? (Dynamic Host Configuration Protocol)

DHCP Sunucusu Nedir? Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine ...